日に本ほん渡わた辺なべ 知とも也や10歳さい 男だん性せい私わたしは、この女じょせい性たちをパロウグ村むらで見みかけました。彼かのじょ女たちは、大おおきな器うつわに材ざいりょう料を入いれて、長ながい棒ぼうで材ざいりょう料をつきながら、茶ちゃ葉ばサラダの準じゅんび備をしています。でき上あがった茶ちゃ葉ばサラダを、私わたしたちも食たべさせてもらいました。彼かのじょ女たちはとても親したしみやすい人ひとたちです。今きょう日はテト(ベトナムの旧きゅうしょうがつ正月)の休やすみです。おばあちゃんがチュン(有ゆうめい名な正しょうがつ月料りょうり理で肉にくや豆まめなどが入はい っている四しかく角い餅もち)を作つくっています。おばあちゃんがチュンを包つつみ、ぼくは走はしりまわって、包つつむのに使つかう葉はをおばあちゃんのところに持もっていきます。お母かあさんはそうじをするのに忙いそがしく、お父とうさんは葉はをきれいにしています。おじいちゃんがうろうろしてアドバイスしています。ぼくの家かぞく族は楽たのしく話はなしながら、チュンを作つくっています。ぼくは家かぞく族とベトナムの伝でんとうてき統的なテトが大だいす好きです。食しょく事じ・食たべ物もの Foodミャンマー連れん邦ぽう共きょう和わ国こくアステア リュイン9歳さい 女じょ性せいベトナム社しゃ会かい主しゅ義ぎ共きょう和わ国こくSocialist Republic of Viet Namグエン クアン アン8歳さい 男だん性せいチャイニーズ・タイペイヤン イン チー8歳さい 女じょ性せい65Republic of the Union of MyanmarAster LwinGirl, 9 years oldNguyen Quang AnhBoy, 8 years oldChinese TaipeiJapanYang Yin-QiGirl, 8 years oldもうすぐ端たんご午の節せっく句がくるので、私わたしはおばあちゃんにちまきを食たべたいと言いいました。おばあちゃんは「では、作つくりましょう」と言いいました。最さいしょ初はシイタケをやわらかくなるまで水みずで戻もどし、もち米ごめ、アヒルの卵たまごの黄きみ身、干ほしえびを炒いためてから、笹ささの葉はをきれいに洗あらいます。いよいよクライマックスです。炒いためた材ざいりょう料を2枚まいの笹ささの葉はの上うえにのせて、蒸むしたら食たべられます。Tomoya WatanabeBoy, 10 years old12月がつ14日か 月げつようび曜日調ちょうりしつ理室で先せんせい生とクラスの友ともだちとカレー作づくりをしました。ニンジンを包ほうちょう丁で切きりました。手てを切きらないようにしました。包ほうちょう丁を使つかうのがむずかしかったです。出でき来たカレーはおいしかったです。I saw these ladies at Palong village. They were preparing tea leaf salad by putting the ingredients inside a big bowl and pounding them with a long stick. After they made tea leaf salad, we ate it, and they were very friendly.Today is the Tet New Year’s holiday. My grandmother is making chung rice cakes filled with meat and beans. She is wrapping the cakes with leaves, and I am running around to take more leaves to her to use. My mother is busy cleaning the house, and my father is preparing the leaves. My grandfather is walking around giving advice. The members of my family chat happily while the chung rice cakes are being made. I love my family and the Tet New Year’s traditions. The Dragon Boat Festival was approaching. I told my grandmother I wanted to eat zongzi rice dumplings. Grandmother said, “So, let’s make zongzi.” We started by soaking mushrooms in water to make them soft. Then we fried the sticky rice, duck eggs, and dried shrimp and washed some bamboo leaves. Finally, we wrapped the fried ingredients in pairs of bamboo leaves and steamed the zongzi to eat. On Monday, December 14, my classmates and I made curry in the kitchen with our teacher. I cut carrots with a knife. I was careful not to cut my hand. The knife was difficult to use. Our curry tasted good.
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